Kultainen Helsinki-mitali

Jorma J. Imppola

Vuonna 1955 teki Helsingin kaupunginvaltuusto päätöksen kultaisen Helsinki-mitalin perustamisesta 30. marraskuuta 1955 seuraten Tukholman kaupungin vuonna 1938 perustaman vastaavanlaisen S:t Eriksmedaljenin esimerkkiä.


Vuonna 1938 perustettu Tukholman kaupungin kultainen S:t Eriksmedalj. FÖR TROHET OCH NIT I STOCKHOLMS STADS TJÄNST (uskollisuudesta ja innosta Tukholman kaupungin palveluksessa). Saajan nimi retusoitu. Mitali on 23 karaatin (958 o/oo) kultaa, sen halkaisija on 35 mm sekä paino nauhoineen noin 39,5 grammaa.
Soljen metalli on 18 karaatin (750 o/oo) kultaa. Arvo keräilymarkkinoilla noin 1 500 €.

Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen kultaisen Helsinki-mitalin nauhasta 3. toukokuuta 1956 ja ensimmäiset kultamitalit myönnettiin vuonna 1956. Kultaisen Helsinki-mitalin on suunnitellut kuvataiteilija Armas Lähteenkorva (1906 – 1993) ja sen nauhan on suunnitellut taiteilija Olof Eriksson (1911 – 1987).

Olof Eriksson suunnitteli useita suomalaisia kunnallisvaakunoita ja yhteisöjen tunnuksia sekä piirsi nykyisin käytössä olevan virallisen Suomen vaakunan vuodelta 1978, joka perustuu Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä olevaan vakunaan. Eriksson suunnitteli myös vuoden 1964 markan kolikon vaakunapuolen. Hänet palkittiin vuonna 1965 Pro Finlandia -mitalilla.

Kultainen Helsinki-mitali on valmistettu 18 karaatin (750 o/oo) kullasta, sen halkaisija on 31 mm ja paino 30 grammaa. Kultamitali on jalometallileimattu ja myönnettyihin mitaleihin on kaiverrettu myöntönumero. Kultamitalin etupuolella on kuvattuna tammenlehdin koristeltu Helsingin vaakuna ja sen kääntöpuolella on keskellä pelkistetty kuvaelma Helsingin kaupungintalon pääsisäänkäynnistä jota kiertää tunnuslause ACTI LABORES IVCVNDI (ahkeruus on ilomme).

Kantamista varten kultamitalissa on miehille nauha ja naisille solmuke/ruusuke.


Helsingin kaupungin kultamitali. Vasemmalla miehille myönnetyn mitalin etupuoli, keskellä kääntöpuoli ja oikealla naisille myönnetyn mitalin etupuoli.
Kultakolikko.fi maksaa nykyisella hintatasolla (1.8.2022) kultaisesta Helsinki-mitalista 1 000 euroa tai enemmän.

Kultainen Helsinki-mitali myönnetään tunnustukseksi pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta Helsingin kaupungin hyväksi. Mitalit myöntää Helsingin kaupunginhallitus kaupungin hyväksi tehdyistä ansioista hallintokuntien esityksestä ja kultaisten Helsinki-mitalien myöntöjuhlat pidetään vuosittain Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Edellytyksenä kultaisen Helsinki-mitalin myöntämiselle on toimiminen 20 vuoden ajan luottamustehtävissä Helsingin kaupungin tai Helsingin kaupunkiin liitettyjen kuntien hallintoelimissä tai 30 vuoden palvelusuhde Helsingin kaupungin tytäryhteisöjen palveluksessa. Mitali voidaan myöntää myös muille henkilöille, joiden katsotaan ansainneen kaupungin tunnustusta.

Kultainen Helsinki-mitali on hyväksytty kannettavaksi virallisten kunniamerkkien ohella ja se lasketaan kuuluvaksi puolivirallisiin kunnia- ja ansiomerkkeihin. Kultaista Helsinki-mitalia on jaettu vuodesta 1956 ja vuonna 2022 sen sai 10 ansioitunutta kansalaista. Käytännöksi onkin vakiintunut, että kultaisia Helsinki-mitaleita myönnetään vuosittain 10 kappaletta.

Copyright © 2024

Stenvest Oy, Klaus Damstén, Siltatie 3 A 9, 00140 HELSINKI